Saturday, November 7, 2009

penangan NUR KASIH

NUR KASIH



"Along, jom hantar mama g care4.. nak beli barang sikit..." mama mengajakku.
"Bila?" jawabku ringkas.
"Malam ni la.."
"Ok, sebelum pukul 9 kena balik, k?"
"Kenapa pulak?"
"Hehehe... NUR KASIH r... "
"Haah. lupa lak mama.. Kita g sok jela ye.."



Ini adalah dialog antara Zimie dan mama Zimie selepas Zimie baru sampai di rumah dari kampus.. Huhu.. Penat drive n terperangkap dalam trafic jam belum abis lagi, mama da ajak Zimie g care4.. Mula2nyer, aku ok.. tp lepas aku sebut NUR KASIH jer, terus cancel.. hehe.. begitula penangan cerita arahan Kabir Bahtiar ni.. cerita asal oleh Mira Mustaffa ini memang berhantu.. cerita digarap dgn cantik sekali.. unsur2 islamik diterapkan dengan indah.. hingga mampu membuatkan ramai orang jatuh hati dgn NUR KASIH.. ada beberapa bukti yang Zimie boleh berikan selain bukti pertama (dialog kat atas tu)


-suami isteri antara penggemar cerita ini.. ada antara blog2 yg zimie layan, ramai di antara mereka terlalu mengimpikan kelembutan isteri seperti Nur Amina dan keikhlasan hati utk bertaubat sprt Adam..


-makcik2 dan pakcik2 mmg layan cerita cmni.. sbb teringat kisah2 cinta mereka zaman mereka muda dahulu.. lagi2 dgn jln cerita berunsurkan islamik ini, membuatkan mereka tertarik.. buktinyer, pak long zimie yang bekas imam tu pun balik cepat2 dri msjid utk tgok NUR KASIH..


-gadis2 mmg menggilai2 cerita NUR KASIH ini.. rata2 peminat cerita ini adalah golongan yg mmpunyai hati yg tulus dan suci ini.. mrka sudah tentu berharap suatu ari nnt mereka dpt ubah diri mereka utk jd spt Nur Amina yang suci hatinyer..


-mamat2 macho.. jgn x caya mreka pun menonton NUR KASIH.. sbb mereka dipaksa oleh awex2 mereka utk menontonnyer.. supaya x buat jahat mcm Adam.. dan supaya bertaubat juga macam Adam.. jd baik macam Aidil.. ada yang meleleh air mata..nape aku ckp cmni? sbb aku penah nampak beb.. touching betul NUR KASIH..


-kaum lain pun layan gak citer ni.. kawan2 aku yg berbangsa cina pun suka citer ni.. dia kata jarang tgok citer melayu besh mcm ni.. so, kalo org bukan melayu pun suka, apatah lagi org melayu kan???

Kesimpulannya, NUR KASIH menjadi fenomena dlm negara kita. NUR KASIH memberi impak kepada keluarga2 di Malaysia. NUR KASIH juga memberi kesedaran kepada kita untuk menjadi hamba Allah yang benar2 beriman.. jadi, selamat menonton NUR KASIH yang tinggal beberapa episod sahaja lagi utk tamat. tahniah kepada tenaga kerja produksi NUR KASIH serta pelakon2 yg handal seperti Fizz Fairuz, Tiz, Remy, Liza Othman, Ayu Raudah, Sharifah Sofia, Ummi Nazeera dll.. korang mmg besh.. zimie bagi 5 stars.. kalo leh, buat r dlm bntuk filem pula.. kalo buat sequel, teruskanlah tayangannya di TV3.. jgn bg kat stesyen tv lain tau..jgn jd mcm Spa Q pula..


1 comment:

wh0se said...

whose pun salah seorang penggemar..baru pas download lagu tema dia...memang syok...